top of page

Хербаризиране на булчинския ти букет? Възможно е - запази цветята и спомена за специалния ден
завинаги в рамка

Цветята от сватбения ти ден не са само красиви растения - те носят в себе си послание, заредени са с чувства и спомени. Заедно можем да запазим цветята от булчинския ти букет и онази съкровена нежност и обич, която съществува между двама души. Запечатани във времето, цветята не само ще украсяват дома ти, но ще ти напомнят за всичко, което е било, е и предстои да бъде!

Предложения за хербаризиране на булчински букет

  • Какво е Lunaria floral art?
   Lunaria floral art е моето местенце за творчество. Работя с истински хербаризирани цветя и създавам с тях картини и други цветни творения - като книгоразделители, подложки за чаши, чаши, шишета и др. - за да запазя красотата на природата във времето и за да има късче пролет в дома ти през цялата година.
  • От къде се сдобивам с цветята, с които работя? Работя ли със защитени видове?
   Това е един от най-задаваните въпроси може би. Цветята, с които работя, са от семейната градина, от градината на баба ми, от тази на съседи и познати или пък от полянките във Витоша, близо до които живея. Една много малка част от тях са купени от някоя баба или от цветарски магазин. Както обичам да се шегувам, всеки около мен е нагърбен със задачата да се оглежда и да ми събира красиви цветчета 😄 Много е важно да отбележа следното. Lunaria не работи и никога няма да работи с цветя, които са защитени от изчезване! Стриктно проверявам вида на цветето, ако то не ми е познато и никога не прибягвам до късането му, ако имам дори малко съмнение. Също така що се отнася за градинските видове или пък диворастящите, с които работя, никога не събирам всички цветове. Така не само и останалите ще могат да му се радват след това, а и не се притеснявам, че мога да наруша структурата и цъфтежа му. Като цяло, събирането на цветята, с които работя, се случва със същата голяма грижа и внимание, както и след това хербаризирането им и превръщането им в малки цветни творения. Надявам се и да си личи 😊
  • Цветовете на картината ми ще избелеят ли?
   Тъй като работя с истински хербаризирани цветя, които не оцветявам допълнително, отговорът е - да, цветовете на цветята в картините избеляват с течение на времето. При различните цветя пигментите реагират по различен начин, така че няма точен отговор за колко време се случва това. Единственото, което мога да те посъветвам (и идва като указание във всяка пратка) е да поставиш цветното си творение максимално далече от слънчева светлина и прозорец. Това ще намали досега на растенията с UV лъчите и съответно ще забави времето за промяна на цветовете. Макар че и в побелелите цветя има чар, не мислиш ли? 😊
  • Мога ли да мия канчето си в миялна и да го поставям на открит огън?
   Не съветвам да миеш канчето си в миялна машина заради спецификата на печата. Така ще се радваш на цветния принт максимално дълго време. Производителят не препоръчва поставянето на канчето на открит огън.
  • Как да почиствам своята картина/подложки за чаши?
   Картините си и подложките за чаши можеш да почистваш с навлажнена микрофибърна кърпа или с малко препарат за стъкло. При подложките внимавай със силиконовите крачета, тъй като могат да се отлепят при голямо намокряне! Не препоръчвам да пускаш подложките си в миялна машина заради силиконовите крачета, които ще се отлепят.
  • Подложките за чаши и тези за сервиране подходящи ли са за досег с храна и за поставяне на горещи съдове върху тях?
   Подложките за чаши и тези за сервиране (както и картините) са направени от 2 стъкла по 2мм всяко, между които са запечатани цветята. Което означава, че няма проблем да поставяш храна върху тях - стъклото е напълно безопасно. Относно горещите съдове - няма проблем да поставиш чашата си с чай или кафе на тях, но не препоръчвам поставяне на съдове, които са били преди това на котлон или във фурна - това може и да спука стъклото. Разбира се пази ги от силен удар или падане, защото стъклото е колкото устойчив, толкова и крехък материал.
  • Мога ли да персонализирам своя цветен подарък?
   Разбира се! Цветята, придружени с лично послание, стават още по-ценен подарък! Този тип продукти, поради спецификата си, се изработват само по предварителна поръчка. Затова можеш да се свържеш с мен - начините съм ги описала в секция Контакти - и да обсъдим заедно идеята ти, предпочитаните цветове и посланието, което искаш да предадеш 😊
  bottom of page